"Enter"a basıp içeriğe geçin

Proxychains 3 ve Proxychains-ng 4 Linux proxy client kurulumu (UBUNTU)

Bu konuda anlatacağımız kurulum aşağıdaki Ubuntu versiyonlarında çalışmaktadır;

Ubuntu 12.x
Ubuntu 14.x
Ubuntu 16.x

PROXYCHAINS NEDİR ?

Proxychains değişik amaçlarla kullanabileceğiniz , Linux sistemi için yazılmış bir proxy client ( proxy istemci ) programıdır.

Genel kullanımı , elinizde bulunan ve sisteme tanıttığınız proxy lerden bir zincir oluşturarak, bağlanacağınız yere gizliliğinizi maksimum düzeyde koruyarak bağlanmanızdır. Örneğin iki zincirlik bir bağlantıda durum aşağıdaki gibidir :

BİLGİSAYARINIZ <=> PROXY 1 <=> PROXY 2 <=> BAĞLANACAĞINIZ YER

Sisteme http, https, socks 4, socks 5 proxy leri tanımlayıp karışık bir zincir oluşturabilirsiniz. Proxychains bağlantı yapmak istediğiniz programın kontrolünü eline alarak, kurduğu proxy zinciri üzerinden bağlanmak istediğiniz yere bağlanmanızı sağlayacaktır.

Dilerseniz istediğiniz programı tek proxy üzerinden, sistem proxy ve vpn ayarlarında değişiklik yapmadan istediğiniz yere bağlanmasını sağlayabilirsiniz. Bu da size çok büyük kolaylık sağlayacaktır. Farzedelim, bilgisayarınızda çalışan programlar var fakat siz sadece firefox ‘ u proxy üzerinden bağlamak istiyorsunuz. Ya da elinizde bir trafik değişim programı var, bunun proxy ile bağlanmasını istiyorsunuz, bu şekilde örnekleri çoğaltabiliriz. Bu durumda bilgisayarın proxy ve vpn ayarlarında değişiklik yaptığınızda, çalışan fakat proxy ile bağlanmasını istemediğiniz bütün programlar aynı proxy den bağlanmak durumunda kalacaktır. Bu durumda imdadımıza proxychains yetişiyor. Aşağıda kurulum , ayar ve kullanımı olabildiğince sade ve anlaşılabilir şekilde anlatacağız.

BAŞLAMADAN ÖNCE

Eğer sisteminizde nano editör kurulu değilse aşağıdaki komutu terminal ekranına yazarak kurabilirsiniz. Başka bir editör kullanacaksanız bu adımı atlayabilirsiniz.

sudo apt-get -y install nano

1 UBUNTU PROXYCHAINS 3 KURULUMU

1.0.1 GUI ekran kullanıyorsanız CTRL ALT T tuşlarına basarak terminal ekranımızı açıyoruz. Aşağıdaki komutu yazarak Proxychains 3 ü sistemimize kuruyoruz. Komutu yazdıktan sonra sizden şifre isterse, şifrenizi girip enter ‘ a basarak devam edebilirsiniz.

sudo apt-get -y install proxychains

Proxychains 3 kurulumu bu kadardır. Kurulumdan sonra /etc/proxychains.conf isminde bir konfigürayson dosyası oluşacaktır. Bu dosyada iki dakika içinde gerekli değişiklikleri yaptığımızda proxychain 3 kullanıma hazır olacaktır.

1.1 PROXYCHAINS 3 KONFİGÜRASYON DOSYASI AYARLARI

1.1.1Aşağıdaki komutu girerek /etc/proxychains.conf dosyasını açıyoruz.

sudo nano /etc/proxychains.conf

Karşınıza çıkan konfigürasyon ekranındakiler karışık gibi gözükse de çoğu açıklayıcı yazıdır ve yapmanız gereken ayarlar sadece aşağıdaki gibidir;

dynamic_chain

#strict_chain

#random_chain

# random_chain kullandığınızda bu satırı açın
#chain_len = 2

# Sessiz mode. Bu özelliği açarsanız program çalışırken size fazla durum bilgisi göstermez
#quiet_mode

# DNS isteklerini proxy den gönderir. Sorun yaşarsanız # ekleyerek kapatabilirsiniz.
proxy_dns

# Some timeouts in milliseconds
tcp_read_time_out 15000
tcp_connect_time_out 8000

#
[ProxyList] # proxy ekleme şekli
# proxy tipi   proxy ip   proxy port   kullanıcı adı   şifre
#proxy tipi , ekleyeceğiniz proxy ne ise http , socks4 ya da socks5 olabilir
# proxy niz şifresizse, kullanıcı adı ve şifre girmeniz gerekmez.

#alttaki satırı silin ya da başına # koyup etkisiz yapın
#socks4 127.0.0.1 9050

# Aşağıya formata göre proxylerinizi ekleyin
http 169.169.169.172 3128 test deneme
socks5 169.169.169.175 8081

İlk 3 satıraki dynamic_chain , strict_chain ya da random_chainden sadece bir tanesini başındaki # i kaldırarak aktif edebilirsiniz. Birden fazla aktif ederseniz, en sondaki sistem tarafından aktif kabul edilecektir.

dynamic_chain : Proxy leri eklediğiniz sıraya göre bir zincir oluşturur.
random_chain : Eklediğiniz proxlerden karışık sırada bir zincir oluşturur. random_chain i aktif ederseniz hemen altındaki satırı açıp chain_len i aktif etmelisiniz.

Diğer satırların açıklaması konfigürasyon dosyasında yapıldı.

Ben proxychains i programın tek bir ip üzerinden bağlanması için kullanıyorum. Benim kullandığım ayar dosyası aşağıdaki şekildedir ;

dynamic_chain
#strict_chain
#random_chain
#chain_len = 2
#quiet_mode
#proxy_dns
tcp_read_time_out 15000
tcp_connect_time_out 8000

[ProxyList] http 169.169.169.172 3128 test deneme

Gerekli ayarları yaptıktan sonra nano editörden CTRL O ya basıyoruz, ENTER a basıp kaydediyoruz ve CTRL X e basarak çıkıyoruz, proxychains kullanıma hazırdır.

1.2 PROXYCHAINS 3 ÇALIŞTIRMA

1.2.1 Çalıştırmak için format aşağıdaki gibidir. Örneğin firefox u tanımladığımız proxy üzerinden çalışmasını sağlayalım. Terminal ekranına aşağıdaki satırı yazıp enterlayın. Firefox açıldıktan sonra google dan ip numarası kontrolü yapan bir siteye girip , tanımladığınız ip ten bağlanıp bağlanmadığını görebilirsiniz. Bu sırada açık olan tüm programlarınız kendi ip numaranız üzerinden bağlı kalacaktır, onlara etki etmeyecektir.

proxychains firefox &

Dilerseniz çalıştırmak için, programınızın bulunduğu klasörleri belirtebilirsiniz. Formatı aşağıdaki gibidir ;

proxychains /usr/bin/dosya_adi &

Çalıştıştıracağınız programın adını yazdıktan sonra sonuna boşluk bırakarak & koyarsanız, terminal ekranından exit ile çıksanız dahi programınız çalışmaya devam edecektir. Koymazsanız, terminal ekranından çıktığınızda program da kapanacaktır.

2 PROXYCHAINS-NG ( 4) KURULUMU

2.0.1 Proxychains-ng yi iki şekilde kurabilirsiniz. Ya source dan install edersiniz ya da repository ekleyip apt-get ile kurabilirsiniz. Ben size apt-get ile kurmayı anlatacağım. Aşağıdaki satırları terminal ekranına tek tek yazarak repository ekliyoruz. Enter tuşuna basarak eklemeyi onaylamanızı isterse Enter layın.

sudo add-apt-repository ppa:hda-me/proxychains-ng
sudo apt-get update

Aşağıdaki komutu terminal ekranına yazarak proxychains-ng yi kuruyoruz.

sudo apt-get -y install proxychains-ng

Bittiğinde kurulum tamamlanmış olacaktır. Yukarıda 1.1 proxychains konfigürasyon ayarlarındaki anlatılanları yaparak, gerekli ayarları yapabilirsiniz.

Proxychains-ng nin çalıştırma komutu proxychains4 tür. Aşağıda örnek olarak çalıştırma komutunu kullanabilirsiniz.

proxychains4 firefox &

Proxychains4 te,dilediğiniz kadar konfigürasyon dosyası tanımlayıp, komut satırında hangi konfigürasyonu kullanmak istediğinizi seçebilirsiniz. Bu özellik proxychains 3 te yoktur. Kullanımı aşağıdaki gibidir ;

proxychains4 -f /etc/proxchains12.conf firefox &
proxychains4 -f /etc/proxchains57.conf chromium-browser &

Bu ne işinize yarayacaktır ? Örneğin kullanıcı 1 den PROXYA ile firefoxu açtınız, kullanıcı 2 den PROXYB ile firefox’u çalıştırmak istiyorsunuz. Farklı konfigürasyon dosyalarına farklı ip adresleri girerek ve komut satırında istediğiniz konfigürasyon dosyasını seçerek bunu sağlayabilirsiniz.

Tüm işlemler bu kadardır, gülegüle kullanın.

Dip not : 

Proxychains 4 varken proxychains 3 ü neden kullanalım, neden boşyere proxychains 3 kurulumunu anlattın ? Diyebilirsiniz. Bendeki bir program nedense proxychains 4 ile çalışmıyor fakat proxychains 3 ile çalışıyor. Siz de böyle bir sorun yaşarsanız diğer versiyonu deneyebilirsiniz.

 

2 Yorum

  1. buse
    buse 10 Temmuz 2017

    4.versiondaki bu özelliği bilmiyordum elinize sağlık tonla yazı içinde kale değer yazı olmuş elinize sağlık

    • tatoo
      tatoo 10 Temmuz 2017

      Rica ederiz. proxychains3 ve proxychains4 ü aynı anda tek sisteme kurma ve dilediğiniz programda dilediğiniz proxychains versiyonunu çalıştırma konusunu da siteye ekleyeceğiz, ilginizi çekebilir.

Bu yazı yorumlara kapalı.