"Enter"a basıp içeriğe geçin

HOSTNAME – reboot sonrası eski haline dönme sorunu kesin çözümü CENTOS

HOSTNAME – reboot sonrası eski haline dönme sorununu düzeltme CENTOS [ KESİN ÇÖZÜM ]

Bir hosting firmasından VPS server kullanıyorum. İşletim sistemi kurulumunu kontrol panelden seçtikten sonra, kurulum işlemini kendisi otomatik yapıyor ve server name’ i kendim belirleme seçeneği yok. Kontrol paneli, kendi belirlediği server name ile işletim sistemini kuruyor.

Centos 6 kullanırken herşey normaldi. Server name ( hostname – server ismi )  ini dilediğim zaman, dilediğim gibi değiştirebiliyordum ve reboot sonrasında da değişiklik kalıcı oluyordu. İşletim sistemini Centos 7 ye yükselttikten sonra server ‘ı her reboot ettiğimde hostname eski haline dönmeye başladı. Hostname ‘ i kalıcı olarak değiştirmek için farklı birkaç yöntem vardır. Bildiğim tüm yöntemleri denememe rağmen, her reboot sonrasında hostname eski haline dönmeye başladı. Acaba bilmediğim bir yöntem var mı diye google da arama yaptım. Benim bildiklerimin haricinde hostname değiştirme şekline rastlamadım. Centosun kendi sitesinde dahi, hostname değiştirmek için  benim uyguladığım yöntem anlatılıyordu.Centos Web Panel ( CWP ) kullanıyorum, panelden de değiştirdiğimde fayda sağlamadı.

Server  ‘a format attığımdan dolayı sitelerim aktif değildi. Bir an önce bu sorunu çözüp hızlı bir şekilde geri kalan işlemleri yapıp, siteleri aktif hale getirmem gerekiyordu, fakat hostname in her rebootta eski haline dönmesinde takılıp kalmıştım. Bunu atlayıp kuruluma devam da edemiyordum. Çünkü kurulum sırasında sıklıkla reboot etmem ,yaptığım işlemlerde herhangi bir yanlış olup olmadığını görmem , yanlış varsa sonraki adımlara geçmeden düzeltmem gerekiyordu. Örneğin server name inin değiştiğini unutup SSL sertifikalarını eski hostname üzerine kurmuş olsam, sonradan değiştirmek için bana çok daha fazla zaman harcatacaktı. ” Tembelin aklı zehir gibi çalışır “. Her rebootta hostname değiştirmekle uğraşmamak için , aklıma basit bir fikir geldi, fikri uyguladım ve oldu.

İlk olarak hostname ( server name ) i değiştirmek için kullanılan yöntemleri anlatacağım. Sizler bu yöntemleri deneyin, eğer kalıcı çözüm sizde işe yarıyorsa fazlaca birşey yapmanız gerekmez. Fakat tüm bu yöntemleri uyguladıktan sonra, hala her rebootta server name eski haline dönüyorsa, size saç baş yolduracak duruma getirecekse ,en alttaki KESİN ÇÖZÜM bölümünü uygulayın.

Hostname değiştirme yöntemlerine başlamadan önce, server inizin hostname ini nasıl görürsünüz ? Bilmeyenler için bunu anlatalım.

Server hostname görme komutları :
hostname

Terminal ekranına hostname yazarsanız size aşağıdaki gibi bir çıktı verir ve hostname i gösterir.

hostnamectl

Daha detaylı görmek isterseniz terminal ekranına hostnamectl yazın. Size aşağıdaki gibi bir çıktı verir. Genelde bu komutu kullanmanızı tavsiye ederim. Burada static ve transient olarak 2 farklı server hostname karşımıza çıktı.

Değişikliğe başlamadan önce :

DNS kayıtlarına, aşağıdaki gibi server name ( hostname ) için bir A kaydı oluşturduğunuzdan emin olun. Mavi olan kısımdaki ip adresinizi kendi ip adresinizle, server ismini de kendi server isminizle değiştirin. DNS server’ ı restart edin yada server reboot yapın. Reboot yaptıktan sonra A kaydı değişikliği sisteme yansıyacaktır.

HOSTNAME ( Server Name  ) değiştirmek 1. yöntem ( Kalıcı Değil )
hostname server.25kr.com

Terminal ekranında , yukarıda kırmızı ile yazılmış alana kendi server isminizi yazıp enter larsanız hostname ( server name ) değişir. Fakat bu yöntem kalıcı değildir. Server ı her reboot ettiğinizde eski haline döner. Ayrıca bu yöntemle static yani kalıcı hostname değişmez. Hiçbir zaman bu yöntemi kullanmayın, sadece bilgi amaçlı paylaşıldı.

HOSTNAME ( Server Name  ) değiştirmek 2. yöntem ( Kalıcı )
/etc/sysconfig/network

Belirtilen yoldaki network dosyasını editörle açın. Sadece HOSTNAME yazan satırdaki server ismini kendinizinkiyle değiştirip kaydedin. Eğer böyle bir satır yoksa

HOSTNAME=”server.25kr.com

kırmızı ile yazan yeri kendi server isminizle değiştirip , bu satırı network dosyasına ekleyin.

/etc/hosts

belirtilen klasördeki hosts dosyasını açın ve hostname tanımlarını aşağıdaki gibi yapın.

77.88.99.144 server.25kr.com
127.0.0.1 localhost.localdomain localhost
127.0.0.1 server.25kr.com
127.0.0.1 autoreply.server.25kr.com

kırmızıyla belirtilen ip adresini ve server ismini kendinizinkiyle değiştirerek dosyayı kaydedin.

/etc/hostname

Yukarıda belirtilen yoldaki hostname dosyasından hostname tanımı yapın. eğer hostname diye bir dosya yoksa bu adımı geçin, birşey yapmanız gerekmez. Görünüm aşağıdaki gibi olacaktır.

server.25kr.com

Tüm bunları yaptıktan sonra aşağıdaki komutla network sistemini yeniden başlatın, hostname kalıcı olarak değişmiştir. Reboot ederek test edebilirsiniz.

/etc/init.d/network restart
HOSTNAME ( Server Name  ) değiştirmek 3. yöntem ( Kalıcı )

Yöntem 2 de belirtilen bu dosyalar içinde gerekli değişiklikleri aynen yapın.
etc/sysconfig/network
/etc/hosts
/etc/hostname

hostnamectl set-hostname server.25kr.com –static
hostnamectl set-hostname “server.25kr.com” –transient
systemctl restart systemd-hostnamed

Yukarıda kırmızıyla yazılan yerleri kendi server isminizle değiştirin ve  komutları terminal ekranından yazarak tek tek sırasıyla çalıştırın. İşlem tamamdır, hostname kalıcı olarak değişmiştir. Reboot ederek test edebilirsiniz.

HOSTNAME ( Server Name  ) değiştirmek 4. yöntem ( KESİN ÇÖZÜM )

Yöntem 2 de belirtilen bu dosyalar içinde gerekli değişiklikleri aynen yapın.
etc/sysconfig/network
/etc/hosts
/etc/hostname

/etc/sysctl.conf

Yolu belirtilen dosyayı açın ve en son satırına aşağıdaki satırları ekleyin.

kernel.hostname = server.25kr.com
kernel.domainname = 25kr.com

Kırmızıyla yazılmış olan yerleri kendinizinkiyle değiştirin. Yalnız dikkat edin, ikinci satıra server ismi değil domain ismini yazmanız gerekiyor.Tüm bunları yaptıktan sonra aşağıdaki komutları çalıştırıp değişiklikleri uygulayın

sysctl -p /etc/sysctl.conf
/etc/init.d/network restart

Buraya kadar herşeyi doğru yaptıysanız, reboot edip hostname in değişip değişmediğini kontrol edin. Değişmemişse geçmiş olsun, işlem bitmiştir. Eğer hostname tekrar değişmişse artık buna kalıcı çözümü uygulamamızın vakti geldi demektir.

Yöntem 4 teki tüm işlemleri en baştan yapın.

/etc/rc.local

Yukarıda belirtilen yoldaki rc.local dosyasını editörle açıp en son satırına aşağıdaki komutu ekleyip kaydedin.

sysctl -p /etc/sysctl.conf

Aşağıdaki komutu terminal ekranından çalıştırıp, rc.local dosyasına çalıştırılabilir özelliği verin.

chmod +x /etc/rc.d/rc.local

Bu işlemden sonra gönül rahatlığıyla reboot yapabilirsiniz, hostname 4. çözümde tanımladığınız gibi her reboot sonrası otomatik olarak yapılacaktır ve her reboot yaptığınızda hostname değiştirmekle uğraşmak zorunda kalmayacaksınız. Artık kendinize bi çay koymanın ve yudumlamanın vakti gelmiş demektir. 🙂

Bu yazı http://25kr.com sitesinde yayınlanmıştır ve telifindedir. Hiçbir şekilde izin alınmadan başka yerde yayınlanamaz, alıntı yapılamaz, internet üzerindeki başka mecralara kopyala yapıştır yapılamaz.
Yazıyı paylaşmak isterseniz aşağıdaki paylaşım linklerini kullanarak, http://25kr.com daki yazı linkini paylaşabilirsiniz.